Betekenis SEPA voor Nederland

Eén Europese betaalmarkt biedt inefficiënte betaallanden relatief meer voordelen dan efficiënte, zoals Nederland. Maar ook Nederland kan profiteren, al worden die voordelen vooral op langere termijn zichtbaar. Nu zijn er nog onzekerheden, moeten aanbieders en afnemers investeringen doen en zich in de overgangsfase aanpassen aan de nieuwe producten en de nieuwe marktordening.

Wat SEPA Nederland kan gaan opleveren

  • Nederland wordt onderdeel van één Europese betaalmarkt met meer concurrerende partijen dan nu op de binnenlandse markt. De SEPA standaarden kunnen als basis dienen voor verdere innovaties in betalingsverkeer. Nederlandse efficiency maakt plaats voor efficiency op Europese schaal.
  • Een transparante, goed werkende Europese betaalmarkt verhoogt de kwaliteit en de veiligheid van de betaalproducten, stimuleert het gebruik van efficiënte betaalproducten en verlaagt de maatschappelijke kosten van het betalingsverkeer.
  • Lagere kosten van (uniforme) betaalterminals en (centrale) pinverwerking stimuleren de uitbreiding van de infrastructuur voor elektronisch betalen en verlaagt daarmee het aandeel van minder efficiënte contante betalingen, waardoor de maatschappelijke kosten verder afnemen.
  • Een geoliede Europese betaalmarkt bevordert de concurrentie op de andere Europese markten verder, waar een open economie als de Nederlandse van kan profiteren.

Kortom, SEPA biedt consumenten, bedrijven en banken nieuwe mogelijkheden voor een efficiënter en veiliger betalingsverkeer in binnen- en buitenland. Op de langere termijn zal de geïntegreerde Europese betaalmarkt bijdragen aan verhoging van het welvaartsniveau in Europa en daarmee ook in Nederland.

Welke landen behoren tot het SEPA gebied?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.