Zo stap je over van bank

Consumenten die willen overstappen naar een andere bank, laten dat meestal zitten uit angst voor rompslomp. Maar overstappen is prima te doen, mits je een paar zaken in acht neemt.

Waar velen nog twijfelden om te switchen van financiële instelling, is de salarisverhoging van 50% voor topman Ralph Hamers van ING de druppel die de emmer heeft doen overlopen. „Ik ben weg”, is een veelgehoorde reactie op sociale media. Soortgelijke reacties waren er eerder, bijvoorbeeld na investeringen van Nederlandse banken in een pijpleiding over Amerikaans indianengebied en op de verhoging van het salaris voor de top van ABN Amro.

Wie inderdaad de daad bij het woord wil voegen, kan het beste beginnen met een bezoek aan de Eerlijke Bankwijzer. Deze site vergelijkt onder meer bonusbeleid, aandacht voor mensenrechten en duurzaamheid van banken. Op basis van die vergelijking kun je een keuze maken welke bank het beste bij je past en waar je naar toe wilt gaan.

Overstapservice

Alle banken bieden sinds 2014 de Overstapservice aan. Deze service, die je kunt aanvragen bij de bank waar je naartoe gaat, zorgt dertien maanden lang voor een aantal zaken. Zo worden bijschrijvingen, zoals salaris of uitkering, automatisch doorgestort naar het nieuwe rekeningnummer. Daarnaast worden automatische afschrijvingen (denk aan de energierekening of zorgverzekering) rechtstreeks van de nieuwe betaalrekening afgeschreven. Dat geldt ook voor de hypotheek of verzekering. Hierbij, zo waarschuwt de Consumentenbond, moet wel worden opgelet: sommige banken willen dat de hypotheekrente en verzekeringspremies worden afgeschreven van een betaalrekening die bij hen loopt.

Verder lezen? Lees dit artikel verder op Telegraaf.nl

https://www.telegraaf.nl/financieel/1772984/zo-stap-je-over-van-bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.